Kafein IK Direktörü Neval Önen Business World Global Dergisi'nde!

Şirketlerin en önemli birimlerinden biri de IK birimidir. Şirketlerin daha verimli çalışanlarının olması, şirkete +1 değer katacak personelin belirlenmesi ve göreve başlayarak sorunsuz bir işleyişe dahil olması en önemli konudur. Son yıllarda IK sektörü teknolojiyi de daha aktif kullanılmaya başlandı. İşte bu denli önem arz eden IK ile ilgili Kafein Teknoloji IK Direktörü Neval Önen ile kısa bir sohbet ettik ve siz değerli okurlarımız için bu sohbetimizi kaleme aldık.

-IK stratejileri şirket politikanızda nasıl konumlanıyor? IK olarak nelere yön veriyorsunuz?

IK’nın şirketlerdeki konumu günden güne güçleniyor.  Bireysel yönetimden şirket kültürü yönetimine doğru evrilen çok yönlü bir birim haline geldiğini söyleyebilirim. IK anlayışımız değişimi gelişimle desteklemek üzerine kurulu bir sisteme dayanıyor. Bir yandan çalışanlarımızın potansiyellerini ortaya çıkaracakları bir ortam yaratan, bir yandan da şirketimizin tüm paydaşlarını geleceğe hazırlayan bir yapıya sahibiz.

Bir teknoloji şirketi ve  kurumları geleceğe taşıyan bir firma olarak, kurum içindeki değişken dinamiklere hızlı bir şekilde ayak uydurabilmeyi önemsiyoruz. İnsan kaynakları yönetimimizde, politikalarımızı ve uygulamalarımızı içinde bulunduğumuz dönemin koşullarına göre uygun olacak şekilde revize ediyoruz. Organizasyon, iş gücündeki yeterlilikler, şirket kültürü gibi konularda uzun vadeli fakat esnek planlar içine girdik. IK’nın rolü, stratejik planlama gerektiren ve şirketin geleceğini belirleyen kritik konuları kapsıyor. Şirketimizin hedeflerine ulaşmasını önceliklendiren ve sürdürülebilir büyüme stratejilerini destekleyen bir yapıyız.

-2023 İK trendlerine ilişkin tahmin, öngörü ve bilgilerinizi alabilir miyiz? İK’da 2023’te neler öne çıkacak? 

Son birkaç yılda sessiz istifalar, ekonomik dalgalanmalar ve esnek çalışma modelleri gibi İnsan Kaynakları liderlerini etkileyen pek çok konu gündemde. 2023 yılında da bu konular gündemde olmaya devam edecek. Bu durum ile bağlantılı olarak, çalışanların refahı öncelikli olmayı sürdürecek.  Yan haklar, kapsayıcılık, esnek çalışma modelleri ve eşitliği sağlayan bir şirket kültürünün sağlanması da bu kapsamda öncelikli konulara dahil olacak.

İnsan kaynakları alanında ilişki yönetimi, iletişim ve çalışan eğitimlerinin öncelikli konular olmaya devam ettiğini göreceğiz. Yetenek yönetiminin önemli bir parçası olan bu konular, bir süredir hayatımızda ve olmaya da devam edecekler. Çünkü artık yalnızca insan kaynakları profesyonelleri değil, şirketlerin her kademedeki lideri, çalışanlarına yatırım yapmanın önemini anlamış durumda. Çalışanların refahına, eğitimine ve motivasyonuna yönelik olarak yapılan her yatırım, şirket bilançosuna pozitif bir değer olarak yansıyor.

2023 yılında hibrit çalışma modelleri uygulanmaya devam ederken, bu model ile çalışanlar arası iletişim ve çalışan bağlılığının devam ettirilmesi IK profesyonellerinin öncelikli konuları arasında olmaya devam edecek. 2023 yılına dair öngörülerini açıklayan Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İK liderlerinin 2023 yılındaki ilk beş önceliğinden biri hibrit çalışma hayatının getireceklerini öngörebilmek ve bu öngörülere göre aksiyon alabilmek. Bu çalışma modelinde, çalışanların ihtiyaç duyacakları yeni yetenekler, var olan yeteneklerinin adaptasyonu, çalışan-işveren iletişiminin sağlıklı ilerleyebilmesi, gelecekte şirketin ihtiyaç duyacağı yetenekleri öngörebilme stratejileri her zamankinden önemli hale geldi. 

-Sektörünüzde dijitalleşme hakkında bilgi verirken, bir teknoloji şirketi olarak insan kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi için uyguladığınız yöntemlerden bahseder misiniz?

Teknolojinin farklı boyutta ilerlemesi ile İK yönetimine, süreçleri oldukça kolaylaştıran yenilikler geldi. Son yıllardaki gelişmeler doğrultusunda, günümüzde İK’nın geniş çatısını bir arada toparlayabilmek ve daha etkili bir şekilde süreçleri yönetebilmek için dijital dönüşüme geçme zorunluluğu oluştu. Kafein’in İK yönetim politikasında teknolojik yatırım önemli bir yer oluşturmaktadır. Bulut tabanlı yazılımlar ile her yerden erişim gibi farklı teknolojilerle uzun zamandır ilerlemeye devam ediyoruz.

Değerlendirme merkezi, işe alım süreci, dijital eğitim programları, ödüllendirme sistemleri, kariyer ve performans yönetimi, izin, masraf, çalışma çizelgesi, iç iletişim, memnuniyet anketleri gibi tüm süreçlerde dijital araçlarla ilerliyoruz. Kafein Teknoloji’nin müşterilerine de sunduğu, mevcut organizasyon yapısına göre esnek olarak oluşturulan ve insan kaynakları departmanının işleyişinin temelini oluşturan Corporate Portal ürününü kullanıyor, süreçlerimizi bu platform üzerinde yürütüyoruz. Kafein’in dijital dönüşüm projeleri alanındaki deneyimleri nedeni ile kazanımlarımız da günden güne artıyor. 

-Çalışanlarınıza yaptığınız yatırımların arkasındaki  stratejinizin önemli noktalarını paylaşır mısınız? 

Sürdürülebilir başarının ve markalaşmanın en önemli mimarları çalışanlarımız. Onların esenliği, çalışan olarak deneyimlerinin olumlu ilerlemesi bizim en öncelikli sorumluluğumuz. İş hayatında gelişen ve önem kazanan wellbeing -esenlik kavramı, önümüzdeki günlerde de IK stratejilerinin yol haritasında ilk sıralarda yer alacak.

İş veren marka olarak yeteneklere çekim merkezi yaratacak ve çalışan bağlılığını sağlayacak unsurların, yetenek stratejilerini geliştirecek uygulamaların sistematik bir şekilde sürdürülebilir hale gelmesi de gündemimizde olmaya devam edecek. Çalışma arkadaşlarımızı, hibrit sistemlere ve yeni teknolojilere adapte olmaları, liderlik bakış açısı ile hareket etmeleri, şirketin farklı jenerasyonları ve bakış açılarını kucaklayan kapsayıcılık kültürünü devam ettirmeleri için destekliyor ve teşvik ediyoruz.

https://www.businessworldglobal.com/calisanlari-gelecege-hazirliyoruz/








Share this post with
Bunlarıda beğenebilirsiniz

Benzer İçerikler