Deprem Sonrasında İletişim Kurmak için Kullanılabilecek Mobil Uygulamalar

07/03/2023
2 Dakika

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10’dan fazla ilimizi etkileyen depremin ardından, bu tarz felaketlerden sonra kesintisiz iletişim kurabilmenin hayat kurtarmak için önemli bir etken olduğunu bir kez daha anladık.

Depreme karşı alınabilecek önlemlerin yanı sıra, deprem öncesinde ve sonrasında kullanabilecek uygulamalar da bir anda hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Deprem ve diğer doğal afetler sonrasında kullanabilecek, acil durumda hayat kurtarabilecek ve iletişim kurmanızı sağlayabilecek mobil uygulamalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  •  AFAD Acil: Bu uygulama sayesinde tek bir tuşla hattınızın bağlantısında sorun olsa bile internet üzerinden acil çağrı başlatabilir ve 112 acil çağrı merkezi ile iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bu uygulama ile konumunuza yakın olan toplanma yerlerini görebilir ve sesli görüşme imkânınız yoksa mesaj yoluyla da iletişim kurabilirsiniz.
  •  112 Acil Yardım: Bu uygulama sayesinde, acil müdahale gerektiren herhangi bir olayda acil servisi bilgilendirerek, size ya da yakınlarınıza yardım ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Uygulama konum bilginizi otomatik olarak paylaşarak size en kısa sürede ulaşılmasını sağlar. 
  • Güvendeyim: AKUT'un Güvendeyim uygulaması ile SMS olarak güvende olduğunuz bilgisini konumunuz ile paylaşabilirsiniz. Güvendeyim butonuna bastığınızda, ayarlar bölümünden belirlediğiniz 10 kişiye GPS servisi üzerinden alınan konumla beraber SMS gönderilecektir. Ayrıca bu uygulama ile Deprem, Sel ve Yangın konularında bazı temel bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz. 
  • Düdüğüm: Bu uygulama açıldığında telefonunuzun sesini en yükseğe alır. Kesintisiz düdük sesi yayarken, ekran parlaklığını kısarak telefonunuzun şarjını korumanıza yardımcı olur. Doğal afet sonrasında önceden belirlenen iki numaraya SMS göndererek, eğer göçük altında kaldıysanız konumunuzu paylaşabilirsiniz. 
  • Bridgefy: İnternet erişiminiz olmadığı durumlarda, telefonunuzun Bluetooth özelliğini açarak yaklaşık 50 metre uzaklıktaki uygulama kullanıcılarına ulaşmanızı sağlar. Kullanan kişi sayısı arttıkça kapsama alanı artan uygulama sayesinde, her kullanıcı başkalarının uzaktaki kişilere mesaj gönderebilmesi için tıpkı baz istasyonu gibi çalışarak Bluetooth üzerinden dağıtım yapılmasını sağlar. 
  • Voxer: Bu uygulama sayesinde akıllı telefonunuzu telsize çevirebilir, aynı zamanda resim ve yazılı mesajda gönderebilirsiniz. Siz çevrim dışı iken de gelen mesajların saklayan uygulama, online olduğunuzda gönderilen mesajların size iletilmesini sağlamaktadır. 




Bu mobil uygulamaları telefonunuza yükleyerek, yaşayacağınız herhangi bir doğal afet durumuna önceden hazırlık yapabilirsiniz. 

 

   

     

Share this post with
Bunlara da Göz atın

Benzer İçerikler