Veri Sanallaştırma Nedir?

18/01/2023
2 Dakika

Veri sanallaştırma, çeşitli ve birbirinden farklı yerlerde ve yapılarda olan kaynaklardan toplanan verilerin tek bir erişim noktası altında toplanmasını sağlayan bir veri yönetim şeklidir. Farklı sistemlerde depolanan tüm kurumsal verileri entegre eden, merkezi güvenlik ve yönetişim için birleştirilmiş verileri yöneten ve bunları gerçek zamanlı olarak iş kullanıcılarına sunan mantıksal bir veri katmanı oluşturan veri sanallaştırma, veri entegrasyonuna modern bir yaklaşım sunmaktadır.

Veri sanallaştırmanın temel amacı, verilerin biçimlendirilişine veya fiziksel olarak depolandığı yere bakmadan, verileri kopyalamak ya da taşımak zorunda kalmadan çoklu veri kaynakları arasında bir köprü kurarak veri alınmasına ve çok çeşitli kullanıcı platformları tarafından işlenmesine izin veren bir veri yönetim sistemi oluşturmaktır.

Veri sanallaştırma, müşterilerin anlık karar vermesine, etkin bir şekilde rekabet etmesine ve iş performansını iyileştirmesine katkıda bulunurken, maliyetleri azaltması sayesinde operasyonel verimliliği artırmaktadır.



Veri Sanallaştırmanın Özellikleri

Veri entegrasyonu ve yönetimine eşsiz bir yaklaşım sağlayan veri sanallaştırma, basit veri erişimini aşarak, veri güvenliğiyle birlikte tam teşekküllü bir veri bulma ve arama sistemi olarak hareket eder.

Veri sanallaştırma, verilere erişmenin karmaşıklığını gizlerken, verileri hedef biçime dönüştürmek için ayrı bir depoda toplaması gerekmediği için anında veri dönüştürme ve toplama işlemlerini gerçekleştirir. Temeldeki veri kaynaklarına gerçek zamanlı olarak bağlandığı için iş kullanıcılarına uygulamalarında en güncel verileri sunar; çevik ve basit bir yaklaşım sağlar.

Veri sanallaştırmanın kuruluşlara sunduğu yararlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Altta yatan sistemleri soyutlaştırma yeteneği ile veri sanallaştırma, eski sistemlerin modern bulut uygulamalarıyla değiştirilmesine olanak tanır.
  • Kritik veri kaynaklarını, kullanıcılardan ve uygulamalardan yalıtarak verilerin istenmeden veya kontrolsüzce değiştirilmesini önler.
  • Sıfır replikasyon yaklaşımı sayesinde, veri sanallaştırma herhangi bir ek depolama yatırımı yapmadan firmaların doğru verilere, hızla ulaşmasını sağlar.
  • Verileri gerçek zamanlı sunarak, kullanıcıların normal iş operasyonları sırasında en güncel verilere erişmelerini sağlar.
  • Görünüme dayalı basit yaklaşımı sayesinde veri sanallaştırma, geliştirme için kullanılan zaman ve insan kaynaklarının yaklaşık dörtte bir oranında azaltılmasını sağlar. 
  • Tek sanal veri yapısı ile veri sanallaştırma, merkezi veri yönetişiminin ve güvenliğinin uygulanmasına olanak tanır.
  • Veriler, kullanıcılardan gelen isteklere göre şekil verilerek hazırlanır ve “Tekil Gerçeklik Kaynağı” ilkesi sayesinde farklı kullanıcı gurupları veya platformlarından alınan bilginin tutarlı olmasını sağlar.
  • Veri modelleri sanal platform üzerinde kurgulandığından kaynak sistemlerin veya kullanıcı platformlarının zaman içinde değişmesi veri modelleme yapısı etkilenmez. Bu sayede teknoloji güncelleme, veri göçü ve yeni sistemlere uyum sağlama gibi işlemler, en büyük data depolama ve işleme kapasitesine sahip kurumlar için bile bir problem oluşturmaz.    



Veri sanallaştırma, kuruluşların paradan tasarruf ederken zamanında kararlar almasını, etkili bir şekilde rekabet etmesini ve iş performanslarını iyileştirmesini sağlar. Bunların yanı sıra, risklerin etkili bir şekilde analiz edilmesini ve azaltılmasını sağlayabilir, pazarlama kampanyalarının performansını iyileştirebilir ve daha hızlı sonuçlara daha düşük bir maliyetle ulaşılmasını olanak tanır.

 


 



Share this post with
Bunlara da Göz atın

Benzer İçerikler

  • Veri Sanallaştırma Nedir?

    Veri sanallaştırma, çeşitli ve birbirinden farklı yerlerde ve yapılarda olan kaynaklardan toplanan verilerin tek bir erişim noktası altında toplanmasını sağlayan bir veri yönetim şeklidir....