Yazılım Dünyasında Yeni Teknolojiler

26/07/2021
13 Dakika


Yazılım Dünyasında Yeni Teknolojiler? Hangi Teknolojilerde Güncel Kalacağız?

Bugün teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, daha hızlı değişim ve ilerleme sağlıyor, değişim hızının hızlanmasına neden oluyor. Ancak gelişen sadece teknoloji trendleri ve teknolojiler değil, COVID salgını sonrası birçok şeyde olduğu gibi bu sektörde de çok şey değişti ve BT profesyonellerinin yarının temassız dünyada rollerinin aynı kalmayacağını fark etmeleri sağlandı. Bir BT uzmanı, sürekli olarak bir teknolojiyi öğreniyor, bir diğerini unutuyor veya yeniden öğreniyor olacak.

Küresel BT nüfusunun çoğu arkalarına yaslanıp evden çalışıyor. Ve evde zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsanız, işte en iyi 9 teknoloji trendi!

1.     Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

2.     Robotik Proses Otomasyonu (RPA)

3.     Bulut Hesaplama ( uç hesaplama )

4.     Kuantum Hesaplama

5.     Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

6.     Blok zinciri

7.     Nesnelerin İnterneti (IoT)

8.     5G

9.     Siber güvenlik

1.     Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Yapay Zeka , geçtiğimiz on yılda zaten çok fazla ses getirdi, ancak nasıl yaşadığımız, çalıştığımız ve oynadığımız üzerindeki dikkate değer etkileri yalnızca erken aşamalarda olduğu için yeni teknoloji trendlerinden biri olmaya devam ediyor. Görüntü ve konuşma tanıma, navigasyon uygulamaları, akıllı telefon kişisel asistanları, araç paylaşım uygulamaları ve çok daha fazlası gibi alanlar zaten biliniyor.

Bunun dışında yapay zeka, altta yatan bağlantıları, iç görüleri analiz etmek ve etkileşimleri incelemek için de kullanılacak böylelikle kullanıcılara verimli kaynak kullanımı ile ilgili verecekleri kararlar konusunda da destek olacaktır. Hastaneler gibi hizmetlere yönelik talebi tahmin etmeye yardımcı olmak ve yakındaki verileri analiz ederek değişen müşteri davranış kalıplarını tespit etmek için daha fazla kullanılacaktır. Gerçek zamanlı veri analitikleri , gelirleri artırma ve kişiselleştirilmiş deneyimleri geliştirme yapay zekanın odak noktalarından birkaçı olacak. Yapay zeka pazarı, 2021'de 57 milyar doları aşan küresel bilişsel ve yapay zeka sistemleri harcaması ile 2025 yılına kadar 190 milyar dolarlık bir sektöre dönüşecek.  Yapay zekanın kanatlarını sektörlere yayarak geliştirme, programlama, test, destek ve bakımda yeni işler yaratılacak.

Yapay zekanın alt kümesi olan Makine Öğrenimi , aynı zamanda her türlü endüstride kullanılıyor ve yetenekli profesyoneller için büyük bir talep yaratıyor. Forrester , robot izleme uzmanları, veri bilimcileri , otomasyon uzmanları ve içerik küratörleri dahil olmak üzere 2025 yılına kadar ABD'deki yeni işlerin yüzde 9'unu yapay zeka, makine öğrenimi ve otomasyonun oluşturacağını tahmin ediyor ve bu da onu aklınızda tutmanız gereken başka bir yeni teknoloji trendi haline getiriyor!

2.     Robotik Proses Otomasyonu (RPA)

Robotik Süreç Otomasyonu veya RPA , işleri otomatikleştiren başka bir teknolojidir. RPA, uygulamaları yorumlama, işlemleri işleme, verilerle ilgilenme ve hatta e-postaları yanıtlama gibi iş süreçlerini otomatikleştirmek için yazılımın kullanılmasıdır. RPA, insanların eskiden yaptığı tekrarlayan görevleri otomatikleştirir. 

Forrester Research, RPA otomasyonunun 230 milyon veya daha fazla bilgi çalışanının veya küresel işgücünün yaklaşık yüzde 9'unun geçimini tehdit edeceğini tahmin etse de, RPA mevcut işleri değiştirirken yeni işler de yaratıyor. McKinsey , mesleklerin yüzde 5'inden daha azının tamamen otomatik hale getirilebileceğini , ancak yaklaşık yüzde 60'ının kısmen otomatikleştirilebileceğini buluyor.

3.     Bulut Bilişim

Eskiden izlenmesi gereken yeni bir teknoloji trendi olan bulut bilişim, büyük oyuncular AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure ve Google Cloud Platform'un pazara hakim olmasıyla ana akım haline geldi. Gittikçe daha fazla işletme bir bulut çözümüne geçtiğinden, bulut bilişimin benimsenmesi hala büyüyor. Ama artık gelişen teknoloji trendi değil. Kuruluşların uğraştığı veri miktarı artmaya devam ettikçe, bazı durumlarda bulut bilişimin eksikliklerini fark ettiler. Edge bilişim , bulut bilişimin neden olduğu gecikmeyi atlamanın ve veriyi işlemek üzere bir veri merkezine götürmenin bir yolu olarak bu sorunların bazılarının çözülmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İsterseniz, "uçta", bilgi işlemin gerçekleşmesi gereken yere daha yakın olabilir. Bu nedenle merkezi bir konuma sınırlı veya hiç bağlantısı olmayan uzak konumlardaki zamana duyarlı verileri işlemek için kullanılabilir. Bu durumlarda, bilgi işlem mini veri merkezleri gibi davranabilir. 

Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının kullanımı arttıkça uç bilgi işlem artacaktır . 2022 yılına kadar, küresel uç bilgi işlem pazarının 6,72 milyar dolara ulaşması bekleniyor . Ve bu yeni teknoloji trendi, öncelikle yazılım mühendisleri için çeşitli işler yaratarak, sektörün büyümesine katkı sağlayacaktır.

4.     Kuantum Hesaplama

Bir sonraki dikkat çekici teknoloji trendi, süperpozisyon ve kuantum dolanıklığı gibi kuantum fenomenlerinden yararlanan bir bilgi işlem biçimi olan kuantum hesaplamadır. Bu şaşırtıcı teknoloji trendi, kaynaktan bağımsız olarak verileri kolayca sorgulama, izleme, analiz etme ve bunlara göre hareket etme yeteneği sayesinde korona virüsün yayılmasını önleme ve potansiyel aşılar geliştirme konusunda da rol oynuyor. Kuantum hesaplamanın yüksek frekanslı ticaret ve dolandırıcılık tespiti için kredi riskini yönetmek için bankacılık ve finansta uygulamalar bulmak olduğu başka bir alan.

Kuantum bilgisayarlar artık normal bilgisayarlardan çok daha hızlıdır ve Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS, Google ve diğerleri gibi büyük markalar artık Kuantum Hesaplama alanında yenilikler yapmakla ilgilenmektedir. Küresel kuantum hesaplama pazarının gelirlerinin 2029 yılına kadar 2,5 milyar doları aşması bekleniyor. Ve bu yeni trend teknolojide bir iz bırakmak için kuantum mekaniği, lineer cebir, olasılık, bilgi teorisi ve makine öğrenimi konusunda deneyim sahibi olmanız gerekiyor.

5.     Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

Bir sonraki olağanüstü teknoloji trendi - Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Genişletilmiş Gerçeklik (ER). VR, kullanıcıyı bir ortama çekerken AR, ortamını geliştirir. Bu teknoloji trendi şimdiye kadar öncelikle oyun oynamak için kullanılmış olsa da, ABD Donanması, Ordu ve Sahil Güvenlik gemi kaptanlarını eğitmek için kullanılan bir simülasyon yazılımı olan VirtualShip'te olduğu gibi eğitim için de kullanıldı.

2021'de bu teknolojilerin yaşamlarımıza daha fazla entegre edilmesini bekleyebiliriz. Genellikle bu listede bahsettiğimiz diğer bazı yeni teknolojilerle birlikte çalışan AR ve VR, eğitim, eğlence, eğitim, pazarlama ve hatta bir yaralanma sonrası rehabilitasyonda muazzam bir potansiyele sahiptir. Bu Pepsi Max otobüs durağında olduğu gibi, doktorları ameliyat yapmak, müze müdavimlerine daha derin bir deneyim sunmak, tema parklarını geliştirmek ve hatta pazarlamayı geliştirmek için eğitmek için kullanılabilir.

Eğlenceli gerçek: 2019'da 14 milyon AR ve VR cihazı satıldı. Küresel AR ve VR pazarının 2022 yılına kadar 209,2 milyar dolara büyümesi ve yalnızca trend olan teknolojide daha fazla fırsat yaratması ve oyunun kurallarını değiştiren bu alana hazır daha fazla profesyoneli ağırlaması bekleniyor. 

6.     Blok Zinciri

Çoğu insan blok zinciri teknolojisini Bitcoin gibi kripto para birimleriyle bağlantılı olarak düşünse de, blok zinciri başka birçok yönden yararlı olan güvenlik sunar. En basit ifadeyle blockchain, yalnızca ekleyebileceğiniz, alıp değiştiremeyeceğiniz veriler olarak tanımlanabilir. Bu nedenle “zincir” terimi burada kullanılıyor aslında, çünkü bir veri zinciri oluşturuyorsunuz. Önceki blokları değiştirememek, onu bu kadar güvenli yapan şeydir. Ek olarak, blok zincirler fikir birliğine dayalıdır, bu nedenle hiç kimse verilerin kontrolünü ele geçiremez. Blockchain ile işlemleri denetlemek veya doğrulamak için güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyacınız yoktur.

Çeşitli endüstriler blok zincirini içeriyor ve uyguluyor ve blok zinciri teknolojisinin kullanımı arttıkça yetenekli profesyonellere olan talep de artıyor. 

Blockchain'de uzmanlaşmak, çeşitli alanlarda ve sektörlerde ölçek büyütmenize yardımcı olabilir:

·       Risk Analisti

·       Teknik Mimar

·       Kripto Topluluğu Yöneticisi

·       Ön Uç Mühendisi

7.     Nesnelerin İnterneti (IoT)

Bir başka umut verici yeni teknoloji trendi de IoT. Pek çok "şey" artık WiFi bağlantısıyla inşa ediliyor, yani internete ve birbirlerine bağlanabiliyorlar. Bu nedenle, Nesnelerin İnterneti veya IoT. Nesnelerin İnterneti gelecek ve cihazların, ev aletlerinin, arabaların ve çok daha fazlasının İnternet'e bağlanmasına ve internet üzerinden veri alışverişine olanak sağladı.

Tüketiciler olarak IoT'yi zaten kullanıyor ve bundan faydalanıyoruz. İşe giderken unutursak kapılarımızı uzaktan kilitleyebilir ve işten eve dönerken fırınlarımızı önceden ısıtabilir ve tüm bunları Fitbit'lerimizde takip edebiliriz. Bununla birlikte, işletmelerin de şimdi ve yakın gelecekte kazanacakları çok şey var. IoT, veriler toplanıp analiz edildiğinden işletmeler için daha iyi güvenlik, verimlilik ve karar verme sağlayabilir. Öngörülü bakım sağlayabilir, tıbbi bakımı hızlandırabilir, müşteri hizmetlerini iyileştirebilir ve henüz hayal bile etmediğimiz faydalar sunabilir.

Ve bu yeni teknoloji trendinin henüz başlangıç ​​aşamalarındayız: Tahminler, 2030 yılına kadar bu IoT cihazlarının yaklaşık 50 milyarının dünya çapında kullanılacağını ve akıllı telefonlardan mutfak aletlerine kadar her şeyi kapsayan devasa bir birbirine bağlı cihaz ağı oluşturacağını gösteriyor. Nesnelerin İnterneti'ne (IoT) yapılan küresel harcamanın 2022'de 1,1 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. 5G gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda pazar büyümesini yönlendirmesi bekleniyor.

8.     5G

IoT'yi takip eden bir sonraki teknoloji trendi 5G'dir. 3G ve 4G teknolojilerinin internette gezinmemizi, veri odaklı hizmetleri kullanmamızı, Spotify veya YouTube kullanmamıza olanak sağlıyor ancak ,5G hizmetlerinin yaşamlarımızda devrim yaratması bekleniyor. Google Stadia, NVidia GeForce Now ve çok daha fazlası gibi bulut tabanlı oyun hizmetlerinin yanı sıra AR ve VR gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetleri etkinleştirerek sektörde çok büyük etkiler yaratıyor. Ek olarak bu teknolojinin fabrikalarda, güvenlik ve trafik yönetimini iyileştirmeye yardımcı olan HD kameralarda, akıllı şebeke kontrolünde ve akıllı perakendede kullanılması bekleniyor.

Verizon, Tmobile, Apple, Nokia Corp, QualComm gibi hemen hemen her telekom şirketi şimdi 5G uygulamaları oluşturmaya çalışıyor. 5G hizmetlerinin 2021'de dünya çapında piyasaya sürülmesi ve 2021'in sonuna kadar yaklaşık 30 ülkede 50'den fazla operatörün hizmet vermesi bekleniyor.

9.     Siber Güvenlik

Siber güvenlik , bir süredir var olduğu göz önüne alındığında, trend bir teknoloji gibi görünmeyebilir, ancak diğer teknolojiler gibi gelişmektedir. Bunun nedeni kısmen tehditlerin sürekli yeni olmasıdır. Verilere yasa dışı olarak erişmeye çalışan kötü niyetli hackerlar yakın zamanda pes etmeyecek ve en zorlu güvenlik önlemlerini bile aşmanın yollarını bulmaya devam edecekler. Bilgisayar korsanlarımız olduğu sürece, siber güvenlik trend olan bir teknoloji olmaya devam edecek çünkü bu bilgisayar korsanlarına karşı savunmak için sürekli olarak gelişecektir.

Siber güvenlik uzmanlarına duyulan güçlü ihtiyacın kanıtı olarak, siber güvenlik işlerinin sayısı diğer teknoloji işlerinden üç kat daha hızlı artıyor . Ayrıca, uygun siber güvenliğe duyulan ihtiyaç o kadar yüksek ki, 2021 yılına kadar küresel olarak siber güvenliğe 6 trilyon dolar harcanacak.

Alanın ne kadar zorlayıcı olursa olsun, aynı zamanda kazançlı altı haneli gelirler sunduğunu ve rollerin aşağıdakilerden değişebileceğini unutmamalısınız.

·       Etik Hacker 

·       Kötü Amaçlı Yazılım Analisti

·       Güvenlik Mühendisi 



Share this post with
Bunlara da Göz atın

Benzer İçerikler

  • Yazılım Dünyasında Yeni Teknolojiler

    Bugün teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, daha hızlı değişim ve ilerleme sağlıyor, değişim hızının hızlanmasına neden oluyor, ta ki sonunda üstel hale gelene kadar. Ancak gelişen sadece teknoloji trendleri ve en iyi teknolojiler değil, COVID salgını sonrası birçok şeyde olduğu gibi bu sektörde de çok şey değişti ve BT profesyonellerinin yarın temassız dünyada rollerinin aynı kalmayacağını fark etmeleri sağlandı. Bir BT uzmanı, sürekli olarak bir teknolojiyi öğreniyor, bir diğerini unutuyor veya yeniden öğreniyor olacak....